CPI 2019: DE POSITIE VAN BELGIË VERANDERT NIET OP DE ANTI-CORRUPTIELADDER


Date : 23/01/2020

 

CPI 2019: DE POSITIE VAN BELGIË VERANDERT NIET OP DE ANTI-CORRUPTIELADDER

 

Brussel, 23 januari 2020 – Vandaag is Transparency International’s Corruption Perceptions Index 2019 wereldwijd gelanceerd. In de top tien staan acht Europese landen. België staat daar niet in, en eindigt wederom met 75 punten op de zeventiende plaats. Ons land weet het tij niet te keren.

In deze gezaghebbende index vergelijkt Transparency International 180 landen op de perceptie van corruptie in de publieke sector. Geen enkel land ter wereld blijkt vrij van corruptie. De anti-corruptieladder wordt aangevoerd door Denemarken en Nieuw-Zeeland als minst corrupte landen ter wereld met een score van 87 van de 100 punten. Onderaan de lijst bungelt Somalië, met slechts 9 punten.

Transparency International maakt zich zorgen om de wereldwijde ontwikkeling dat pogingen corruptie te bestrijden kennelijk in meer dan twee derde van de landen stagneren of zelfs achteruit gaan. Dat geldt ook voor de G7-landen. Transparency International legt de nadruk bij de CPI 2019 op politieke integriteit en concludeert dat in landen waar verkiezingen en partijfinanciering worden beïnvloed door gevestigde belangen, corruptie lastiger te bestrijden is.

Corruption Perceptions Index 2019