Corruptieverdenkingen Europees Parlement


Date : 16/12/2022

Corruptieverdenkingen Europees Parlement: "Schokkend dat mensen met zulke salarissen in de verleiding komen". 

Het Griekse parlementslid Eva Kaili, die vastzit in een vermeend corruptieschandaal in het Europees Parlement waarbij Qatar betrokken is, kreeg donderdag een donkerder gezicht toen ze betrokken werd bij een andere zaak, die verband houdt met vermoedelijke fraude.

De 44-jarige socialistische Europarlementariër werd dinsdag ontzet uit haar vice-voorzitterschap van het Europees Parlement en zit momenteel vast in België in verband met een "zaak van corruptie, witwassen van geld en criminele organisatie" binnen de Europese instelling.

De zaak heeft schokgolven door Brussel en Straatsburg gestuurd, waardoor de voorzitter van de vergadering, Roberta Metsola, voor 2023 "verregaande hervormingen" heeft aangekondigd.

Dominique Dussard, voorzitter van Transparency International Belgium (een onafhankelijke vereniging die transparantie in de politiek bevordert), sprak over de affaire in La Matinale van Bel-RTL.

Had hij zo'n grote zaak verwacht? "We wisten dat het Europees Parlement een beetje zwak was op het gebied van integriteitsprocessen, maar we hadden dit niet verwacht nu het WK in Qatar plaatsvindt. Het is echter onaanvaardbaar en ongeloofwaardig dat leden van een vergadering die belast is met de verdediging van Europa en zijn burgers de woordvoerder worden van de belangen van andere staten.

Hij voegde eraan toe dat "het ongelooflijk is dat een lid van een vergadering die geacht wordt de verdediging van Europa en zijn burgers te bevorderen, woordvoerder wordt voor de belangen van andere staten", en dat "koffers met geld zijn gevonden in de handen van leden van het Europees Parlement, bij het verlaten van een hotel, bij hen thuis en bij hun familieleden.

"Het goede nieuws is dat deze situatie de geloofwaardigheid van het Europees Parlement en daarmee het vertrouwen van de burgers in het Parlement een zware klap heeft toegebracht. Het is jammer, want het is duidelijk dat de meerderheid van de leden en het personeel die er werken goed werk leveren. Er is een groot probleem omdat we het vertrouwen en de geloofwaardigheid van deze instelling moeten herstellen. Het goede nieuws is dat de rechterlijke macht de kwestie heeft opgepakt en we zien dat dit een aardbeving veroorzaakt bij de burgers, in de pers en binnen de Europese instellingen. Nu moet het leiden tot positieve en concrete resultaten.

De hoge salarissen (van 7.000 tot 11.000 euro) van de parlementsleden hebben niet verhinderd dat zij corrupt zijn.  

"Om corruptie te voorkomen is een goede beloning een manier om verleiding te voorkomen. Helaas zijn de mensen die een vergadering, een organisatie vormen, menselijk. En je hebt mensen die zelfs met een comfortabel inkomen in de verleiding komen. Vandaar de noodzaak van maatregelen om het risico van deze ontsporingen te beperken en ook om ze in een zeer vroeg stadium vast te stellen. Het is inderdaad schokkend om te zien dat mensen met een zeer comfortabel salaris zich nog steeds laten verleiden tot dit soort gedrag", besluit Dominique Dussard.